Zöldségtermesztési
Kutató Intézet

Új Széchenyi Terv banner
Nemesítési  tevékenységünk

Termékfejlesztés

A ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. jelenleg paprika, paradicsom, uborka, görögdinnye, hagyma, borsó, bab nemesítésével és gomba technológiai kutatással foglalkozik.

Paprika

A ZKI Zrt. hosszú ideje szolgálja a magyar paprikatermesztést kiváló fajtáival. A fő nemesítési irányvonal az édes fehér cecei típusú paprika, az édes fehér blocky és a paradicsompaprika. Ezeken kívül cégünk foglalkozik hegyes erős típusú, valamint almapaprika nemesítésével is.


Nagy hangsúlyt fektetünk fajtáink betegségekkel szembeni ellenálló-képességének növelésére. A hajtatásban károkat okozó TMV (dohány mozaik vírus), a TSWV (paradicsom bronzfoltosság vírus) elleni rezisztencia és a szabadföldi termesztést veszélyeztető CMV (uborka mozaik vírus) elleni tolerancia, valamint a súlyos károkat okozó baktériumos levélfoltosság (Xanthomonas campestris) elleni rezisztencianemesítés fontos része a nemesítési programunknak.


Elsőrendű célunk az intenzív termesztéstechnológiába illeszkedő, nagy terméseredményt biztosító hibridek nemesítése és vetőmagjának értékesítése.


Csoportunk a ZKI Zrt. budapesti állomásán tevékenykedik. Itt kéthektáros területen egy 400 m2-es üvegház és 2.500 m2-nyi fóliafelület áll a nemesítők rendelkezésére.


A nemesítésen kívül fajtafenntartás, valamint termesztéstechnológiai kísérlet is folyik telepünkön.

Tenyészkertjeinkben - melyek hagyományos paprikatermesztő körzetekben helyezkednek el - folyik a szelekciós munka és az ígéretes kombinációk tesztelése, értékelése.


A hibrid vetőmag előállítását szerződéses partnereink végzik. A vetőmag minőségét intézetünk állandó kontroll alatt tartja.


Ezen felül számos termelővel állunk szoros kapcsolatban, így folyamatosan visszajelzéseket kapunk a termesztésben szerzett tapasztalatokról. Rendszeresen tartunk bemutatókat, melyek helyszínéül ezen gazdaságok szolgálnak.


Paradicsom

A  Kecskeméti  paradicsom nemesítés hírnevét az elmúlt évtizedekben kifejlesztett szántóföldi, elsősorban ipari feldolgozásra alkalmas fajták alapozták meg. A nyolcvanas – kilencvenes évek sikerfajtái, mint a Nívó, Uno, Kecskeméti 549, Primared, Mobil még ma is számottevő felületet foglalnak el a termesztésben, ugyanakkor a házikertek közkedvelt jóízű fajtáit is fenntartjuk.

Új fejlesztéseink kizárólag hibridek. A fólia alatt  termeszthető étkezési fajták javításában fontos szempont a nagy korai és össztermés, a bogyótulajdonságok javítása (keménység, pulton tarthatóság, szín, íz), valamint a legfontosabb hajtatási betegségekkel szembeni rezisztencia fokozása. A rövid, vagy hosszúkultúrás, különböző növekedési erélyű hajtatási hibridek víz- és tápanyagigények pontosabb megismerése érdekében  sajátgyökerű és oltott, talajos és talajnélküli technológiára való alkalmasságát is vizsgáljuk.

Ipari hibrideinknél alapvető célkitűzés a koraiság,  nagy termőképesség, magas szárazanyag-tartalom, gépi betakaríthatóság és a betegség-ellenállóság javítása.

Fajtajelöltjeinket a piaci bevezetés előtt számos termelőnél, különböző talajtípusokon, változatos víz- és tápanyag-ellátottság mellett teszteljük.

Uborka

Az uborka-nemesítési tevékenység ma már szinte kizárólag a partenokarp termésképzésű fajták előállítására szorítkozik. Ezen belül aprótüskés és szemölcsös partenokarp konzervuborka fajták nemesítésével is foglakozunk. A nemesítés során a legnagyobb hangsúlyt a fajtáink koraiságára és a termés minőségére helyezzük. Emellett, a ZKI több évtizedes hagyományainak megfelelően, nagy gondot fordítunk arra, hogy minél több fajtánk rendelkezzen a legfontosabb itthoni betegségekkel (peronoszpóra, uborka mozaik vírus, lisztharmat) szembeni örökletes ellenállósággal. Fajtáink többségének peronoszpóra-ellenállósága egyedülálló a hazai fajtakínálatban. Az itthoni piacon felül elsősorban a közép-európai és a délszláv térség részére állítunk elő fajtákat, de Ukrajnában és a FÁK országok egy részében is egyre nagyobb az érdeklődés a hibridjeink iránt.

Görögdinnye

A görögdinnye nemesítés – két évtizedes szunnyadás után – az 1990-es évek közepén került újraindításra. Az eltelt, viszonylag rövid idő ellenére, számos olyan fajtát sikerült előállítanunk, amit a termelők évek óta megelégedéssel termesztenek. A nemesítési tevékenységünkben elsősorban gömbölyű, csíkos héjú, diploid (magvas) fajták előállításával foglalkozunk, de a gömbölyű típusban rendelkezünk triploid (magnélküli) fajtával is. Az utóbbi években a nemesítési kapacitásunk egy részét a hosszúkás termésalakú, csíkos fajtákra fordítjuk. Mindkét fajtatípusban elsődleges szempont a fajta-előállítás során a koraiság és a termés beltartalma (hússzíne és íze). A betegség-ellenállóságra való nemesítés terén elsősorban fajtáink Fusarium-ellenállóságának további emelése a célunk.     

Borsó - Bab

Kutatási témáink a hazai felhasználói és export igényeket magas minőségi szinten kielégítő borsó- és babfajták nemesítése, különös tekintettel a betegség-ellenállóságra.


Borsó- és babkutatás jelenleg Újmajorban folyik.

Gomba

A ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt-ben több mint 25 éve folyik a szaprobionta gombafajok kutatása. Új fajok termesztésbe vonásával, gombacsíra előállításával, fajtafenntartással és termesztéstechnológiájuk továbbfejlesztésével foglalkozunk.

Kb. 200 tenyészetünk van különböző gombafajokból (Pleurotus ostreatus, P. cornucopiae, P. flabellatus, Pleurotus hibridek, Stropharia, Lentinula, Agrocybe, Kuehneromyces, Auricularia, Hericium, Coprinus stb.). Az intézetben került kidolgozásra a száraz szalma hőkezeléses eljárás, amelyet ma a Pleurotus és a Lentinula táptalajának az előállítására elterjedten használnak Magyarországon, de külföldön is. A kísérleti eredményeinkről több publikáció jelent meg magyar és német nyelven.


Hagyma

A ZKI Zrt hosszú ideje szolgálja hagymafajtáival a termelőket.  Nemesítési tevékenységünk eredményeként fajtasorunkban egyaránt megtalálhatók az  egy- és kétéves termesztésre alkalmas jól tárolható bronzbarna vöröshagyma fajták,  a frissfogyasztásra javasolt hosszúkás alakú Sonkahagyma,  a lila és fehér héjú különlegességek, továbbá gyöngyhagyma és póréhagyma fajták.
Új fajtákat jelenleg vöröshagymából állítunk elő. Az utóbbi két évtizedben fokozatosan növekvő hibrid hagyma igényt  hímsteril alapon előállított F1-ekkel elégítjük ki. Míg korábban a jó tárolhatóság és a nagy termőképesség volt a legfontosabb, új hibrideink előállításánál kiemelten foglalkozunk koraisággal, piacossággal, betegség-ellenállósággal és a kiegyenlítettséggel. Íz tekintetében egyaránt kínálunk csípős, fűszeres, valamint édes hagymákat.

Növénykórtani laboratórium

A növénykórtani csoport tevékenységének nagy részét a nemesítő csoportok fajtaelőállító tevékenységében való részvétele teszi ki. E csoportokkal együttműködve növénykórokozó gombákkal, baktériumokkal és vírusokkal szemben örökletesen ellenálló (toleráns/rezisztens) zöldségfajták előállításán, illetve a már előállított fajták betegségellenállósági szintjének megőrzésén dolgozunk. A nemesítői növényállomány mesterséges fertőzéséhez szükséges kórokozókat mindig hazánkban - az adott növényfaj legfontosabb termőtájain - gyűjtjük be. Az így gyűjtött kórokozó-izolátumok felhasználásával biztosítjuk, hogy az előállított fajtáink elsősorban itt, a Kárpát-medencei régióban legyenek kellően ellenállóak az adott betegséggel szemben. A laboratóriumban is tenyészthető növénykórokozókra vonatkozóan in vitro növényvédőszer-hatékonysági vizsgálatokat is rendszeresen végzünk. Ennek során a köztermesztésben gyakran használt, illetve az újonnan megjelent növényvédőszerek hatékonyságát vizsgáljuk. E vizsgálatok eredményét a ZKI ZRt. által nemesített és forgalmazott fajták növényvédelmében hasznosítjuk.

Nemesítők elérhetőségei

Paprikanemesítés
06-30/336-4098
Varró Péter
pvarro@zki.hu


Sebesi Csaba
06-30/568-7082
cssebesi@zki.hu

Paradicsomnemesítés
06-30/417-3827
Dr. Milotay Péter
pmilotay@zki.hu

Uborkanemesítés
06-30/337-1253
Balogh Péter
pbalogh@zki.hu

Görögdinnye nemesítés
06-30/337-1253
Balogh Péter
pbalogh@zki.hu

Növénykórtani laboratórium
Urbánszki Katalin (bakteriológia, mikológia)
UrbanszkiK@zki.hu

Schmidtné Szantner Barbara ( virológus )
06-30/278-1302
bschnidtne@zki.hu

Hagymanemesítés
06-30/336-4098
Dr.Milotay Péter
pmilotay@zki.hu


Borsónemesítés
37/386-266
Dr. Csizmadia László
lcsizmadia@zki.hu

Hütter Kinga
khutter@zki.hu

Babnemesítés
37/386-266
Dr. Csizmadia László
lcsizmadia@zki.hu

Hütter Kinga
khutter@zki.hu

Vetőmag Laboratórium
76/507-337
Agárdiné Fenyvesi Klaudia
klaudia@zki.hu